Results 1 to 9 of 9

Thread: DIY: Panou solar aproape gratuit! Afla cum!

 1. #1
  Administrator Stefan B.'s Avatar
  Data înregistrării
  Apr 2009
  Location
  Bristol, UK
  Postări
  1,064

  Default DIY: Panou solar aproape gratuit! Afla cum!

  Zilele astea am gasit pe Youtube mai multe filmuletze care explica un sistem extrem de simplu/ieftin pentru incalzirea locuintei folosind energia solara. Sigur, initial ai nevoie este un perete care are expunere catre Sud (pentru a primi suficienta lumina, mai ales iarna).

  Acest "panou" este extrem de simplu! Se ia un anumit numar de recipiente metalice aruncate (gen coca cola , bere etc.) De fapt se pot culege de prin spatiile verzi ale orasului daca dorim sa fim extrem de ecologici

  Aceste recipiente, apoi se gauresc la "fund" , pentru a permite circularea aerului.Se lipesc unul in capatul altuia mai multe, astfel facand tuburi (baterii) de recipiente . Lipitrea se poate face cu ceva gen super-glue sau ce aveti prin casa.

  Se confectioneaza o cutie ,care apoi se izoleaza bine (vata minerala, poliester etc se poate cumpara extrem de ieftin, in strat ar trebui sa fie suficient) .Cutia trebuie sa fie deschisa pe o fatza, pe care sa se poata monta sticla.

  Se monteaza/lipesc aceste tuburi in interior si se conecteaza intre ele pentru a forma un tub lung, continuu . Sa nu uitam , pe o parte vine aerul din casa, pe o parte iese din masina asta, cald.

  Toata treaba asta se vopseste cu negru, apoi se acopere cu sticla.

  Pentru ca aerul cald sa ajunga in casa, trebuie "stimulat" unpic cu un mic ventilator. Se poate folosi un ventilator de PC - care consuma maxim 3 Watts .Acest ventilator poate fi alimentat de un mic panou solar care la 3 W nu ar trebui sa coste mai mult de 10 Euro.

  Costul instalatiei - probabil sub 30 de Euro.
  (sticla de acoperire a tuburilor, izolatorul din cutie, mini-panoul solar si tuburile de conectare a recipientelor de cola - restul ar trebui sa le aiba fiecare prin casa ).

  Randamentul este foarte bun, chiar si pe timp de iarna putand oferi un plus de comfort, gratuit!  Sigur exista variatii ale conceptului , cu oglinzi concave facute manual, foarte usor.
  http://www.youtube.com/watch?v=kXXOwfZA2Rk

 2. #2
  Administrator Stefan B.'s Avatar
  Data înregistrării
  Apr 2009
  Location
  Bristol, UK
  Postări
  1,064

  Default

  Dovada ca functioneaza si iarna:


  Teoretic, chiar si la bloc poate fi implementat un astfel de sistem atat timp cat ai un perete expus la soare.

 3. #3

  Default

  Salut STEFANE ,dar asta este EXTRAORDINAR ,nu stiu daca l-ai vazut(eng.):

  www.youtube.com/watch?v=jTvAL7ty53M&NR=1

 4. #4
  Administrator Stefan B.'s Avatar
  Data înregistrării
  Apr 2009
  Location
  Bristol, UK
  Postări
  1,064

  Default

  Salutari!

  Da, stiu conceptul insa nu este cu 50 de euro , iti trebuie turbina bla bla bla. Si in final, ce faci cu o sursa de energie intermitenta? ideea e sa o stochezi cumva, bateriile sunt scumpe deci singurul mod ieftin de stocare este prin stocare termica. Adica, incalzesti ceva cu energia solara, si acel ceva se raceste treptat , redand caldura care a fost indusa. Plus ca oglinda aia trebuie sa fie sincronizata cu pozitia soarelui , altfel capteaza energie doar o ora. Se poate sincroniza dar iara $$$.

  Momentan eu ma focalizez pe alternative extrem de ieftine, care sa si le permita chiar si un pensionar. Data viitoare o sa va arat cum se face o turbina eoliana cu sub 100 de euro.

 5. #5

  Default

  Mă gîndeam că soluţia e bună pentru obţinerea de energie ieftină pe plan guvernamental nu particular,iar în modul acesta inconvenientele pot fi rezolvate cu cheltuieli mici.Ia gîndeştete să avem în zona DOBROGEI o suprafaţă mare cu acest sistem implementat care să aivă sistem centralizat de orientare după soare (ăsta fiind domeniul tău de robotizare),generatoarele fiind legate la reţeaua electrică naţională .Cred că şi problema intermitenţei se poate rezolva că deasta avem cap ca să-l folosim.

 6. #6
  Administrator Stefan B.'s Avatar
  Data înregistrării
  Apr 2009
  Location
  Bristol, UK
  Postări
  1,064

  Default

  Da, se poate insa in Romania nu exista un STAT care sa serveasca pe om, ci invers - omul serveste statul. De aceea omul trebuie sa gaseasca metode sa depinda cat mai putzin de acest stat , si astfel sa isi castige inependenta. Un om independent energetic este mai greu de controlat. Distributia este de asemenea utila chiar din punctul de vedere al eficientei, Danemarca dovedind cu succes localizarea surselor de productie in locul centralizarii, devenind astfel cel mai "verde" stat din lume.

 7. #7

  Default

  Mă gîndeam la un STAT al nostru al oamenilor nu al VÎNDUŢILOR.Poate că o să REUŞIM ÎMPREUNĂ.

 8. #8

  Default

  Nu va functiona la temperaturi joase si evident ca nu va functiona decat daca-i soare, ceea ce in iernile grele nu prea e.
  Oricum e ceva destul de folositor, dar cu utilizare limitata.

  Asemanator se poate obtine apa calda, mai ales vara.
  Let the future tell the truth, and evaluate each one according to his work and accomplishments. The present is theirs; the future, for which I have really worked, is mine.

  Poate ar trebui sa va intrebati: urmatorul salt tehnologic va fi un pas spre viitor sau o saritura in abis ?

  Alegerile ne definesc si cateodata ... ne distrug.


  Soarta intregii lumi nu va fi decisa de cele mai bune exemple ale sale, ci de cele mai proaste.


  Forumul Colectivului Adevarul

 9. #9
  Administrator Stefan B.'s Avatar
  Data înregistrării
  Apr 2009
  Location
  Bristol, UK
  Postări
  1,064

  Default

  De fapt functioneaza si in zilele mai reci ,atat timp cat este soare. Pentru apa calda de exemplu cu 700 euro se poate cumpara un sistem cu tuburi vidate care sunt concepute special sa functioneze iarna chiar si in tarile nordice, fiind capabile sa incalzeasca 200-300 de litrii de apa intr-o zi insorita de iarna la -25 de grade


Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •